Menu

Volledig nieuwe Volvo XC90

Dit is hem: de nieuwe Volvo XC90, waarvan Volvo de afgelopen maanden al veel details en specificaties bekend maakte. In de Zweedse hoofdstad Stockholm onthulde Volvo de productieversie: een uniek vormgegeven premium SUV met zeven zitplaatsen, ongekend krachtige en tegelijk zuinige motoren, toonaangevende veiligheidsvoorzieningen en een tot in perfectie afgewerkt interieur. In Nederland verwacht men de eerste XC90’s in 2015 bij de dealer in de showroom. De vanafprijs start onder de zeventigduizend euro.

De nieuwe XC90 markeert een nieuw hoofdstuk in de Volvo-historie. Dit is het resultaat van drie jaar ontwikkeling en een investering van ruim 8,2 miljard euro. Het uiterlijk van de XC90 weerspiegelt de toekomstige designkoers van Volvo. Het is ook de verpakking van nieuwe techniek, waarbij optimaal gebruikgemaakt wordt van de Scalable Product Architecture- technologie (SPA).

‘Dit is een van de meest memorabele dagen in onze geschiedenis. We onthullen niet alleen een nieuwe auto, maar beleven eigenlijk de herintroductie van ons merk. Vandaag breekt een nieuw tijdperk aan. De XC90 is de voorloper van een compleet nieuwe lijn modellen met een spannend design, die we de komende jaren lanceren’, zegt Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Car Group.

Volvo’s nieuwe gezicht

De nieuwe Volvo XC90 is het eerste model met het nieuwe, prominentere merklogo, waarbij de iconische pijl op elegante wijze een eenheid vormt met de diagonale lijn in de grille. Samen met de T-vormige LED-koplampen staat het front van de auto model voor Volvo’s toekomstige familiegezicht.

De grote motorkap van de XC90, zijn taillelijn en geprononceerde schouders zijn samen met de opvallende achterlichtunits andere elementen van de nieuwe designtaal. De Volvo XC90 is leverbaar met wielen tot maar liefst 22 inch.

‘De buiten- en binnenafmetingen zijn in hoge mate ontleend aan enkele typerende, essentiële kenmerken van de Zweedse levensstijl: een surplus aan ruimte, licht en welzijn zijn daarin belangrijk’, stelt Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design van Volvo Car Group.

Drive-E moteren

De nieuwe XC90 biedt keus uit een reeks Drive-E motoren. De topversie van de Volvo XC90 is de ‘Twin Engine’-versie. Deze plug-inhybride biedt een ongekende combinatie van krachtige prestaties en laag verbruik: maximaal 295 kW (400 pk) vermogen bij een CO2-uitstoot van gemiddeld ongeveer 60 g/km (NEDC-cyclus). Zuinig genoeg dus voor 14 % bijtelling.

Beschikbare motoren voor de Nederlandse markt

Naast de T8 Twin Engine, welke in aanmerking komt voor slechts 14% bijtelling, presenteren we nog drie andere viercilindermotoren. Allen hebben veel vermogen, maar dankzij de geavanceerde technologie hebben ze ook een laag brandstofverbruik én zijn alle motoren uitgevoerd met achttrapsautomaat. De Volvo XC90 is ook verkrijgbaar als D4, D5 AWD en als T5 AWD met een vermogen vanaf 140 kW (190 pk) tot en met 187 kW (254 pk).

m1myt90bwb9o_600 m1myt8xbpl9m_600 m1myt8xbrl9l_600 m1myt8xbt59k_600