Menu

Volvo Car Group start met de productie van nieuwe motorenfamilie

Volvo Car Group start met de productie van de eerste 4-cilinder motoren. De ontwikkeling en productie van de geheel nieuwe motoren vormen een belangrijk onderdeel van de onafhankelijkheidsstrategie van de Zweedse autofabrikant.

De 4-cilinder benzine- en dieselmotoren en elektrificatie van de aandrijving vormen de basis van de toekomststrategie van Volvo Cars. Door de ontwikkeling en productie van de motoren en de aandrijfsystemen in eigen huis te hebben én het motorenaanbod te verlagen, verhoogd Volvo Cars de flexibiliteit en kwaliteitsbewaking.

“Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van Volvo Cars. Met onze nieuwe motorenfamilie leggen wij de klemtoon op twee van de belangrijkste eigenschappen – brandstofefficiëntie en rijplezier,” zegt Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering.

Moderne en efficiënte productielijn
In de motorenfabriek van Volvo Car Group in het Zweedse Skövde zijn de voorbereidingen voor de productiestart van de nieuwe Volvo Engine Architecture (VEA) al twee jaar in volle gang. Eén van de hoogtepunten is de uitbreiding van de state-of-the-art fabriek ten behoeve van de montage van de nieuwe motoren. Alle motorvarianten worden in dezelfde productielijn vervaardigd, die door het nieuwe gedeelte van de fabriek loopt en voor een buitengewoon efficiënte productie zorgt.

“Eén van de grootste uitdagingen was de nieuwe indeling van de productielijn voor de bewerking van de cilinderblokken. Dertig bewerkingsstations werden voor ongeveer 60 miljoen Euro (half miljard Kronen) verplaatst en omgebouwd,” zegt Oskar Falk, Vice Presedent Global engine Production.

Miljoeneninvestering in concurrerende motoren
De investering in de ontwikkeling van de nieuwe motoren valt in het kader van Volvo Cars uitgebreide expansieplannen. Er werd ruim 230 miljoen Euro (2 miljard Kronen) in de Skövde-fabriek geïnvesteerd. Dankzij de investering wordt voor lange termijn een groot aantal banen veilig gesteld. Het gaat hier om de belangrijkste investering in de geschiedenis van de fabriek.

Ontwikkeling bij Volvo Cars
De nieuwe VEA motoren zijn ontwikkeld door een team Zweedse ingenieurs. De nieuwe en kleinere high-intelligencemotoren leveren hogere prestaties dan de 6-cilinders en verbruiken minder brandstof dan de huidige 4-cilinders.
“Bij de ontwikkeling van VEA zijn wij uitgegaan van onze klanten en wat wij hen willen bieden met betrekking tot goede brandstofefficiëntie, geringe effecten op het milieu en bijzonder veel rijplezier voor een aantrekkelijke prijs. Tegelijkertijd speelt ook het feit mee dat Volvo Cars een draagvlak creëert voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën met een brandstofefficiëntie van wereldklasse,” legt Derek Crabb uit.

Lancering dit najaar
VEA bestaat uit 4-cilinder benzine- en dieselmotoren. Samen met de elektrificatie van het aandrijfsysteem vervangt VEA de eerdere architectuur met 8-cilinders op drie verschillende platformen. De lancering van de nieuwe motoren zal plaatsvinden tussen 2013 en 2015. Voor 2013 is een productie gepland van bijna 20.000 motoren en tegen het einde van het jaar zal de productiesnelheid worden opgevoerd naar 2.000 units per week. De eerste motoren worden het najaar van 2013 ingebouwd in de Volvo`s S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80.